top of page

Bachelorproef PXL Education

 

Geachte leraar, coach, begeleider... 

​

Zoals u weet zullen door de invoering van het M-decreet meer leerlingen met specifieke noden en vragen in het gewoon onderwijs schoollopen. Sommige leerlingen kampen met emotionele of gedragsproblemen, waardoor ze worden verwezen naar het type-3-onderwijs van het buitengewoon onderwijs. Verschillende van deze scholieren kunnen toch functioneren in het reguliere onderwijs. Dit uiteraard, indien ze de nodige begeleiding krijgen. Sinds de invoering van het M-decreet in het schooljaar 2015-2016, zullen er een aantal leerlingen van het buitengewoon onderwijs verschuiven naar het reguliere onderwijs. Natuurlijk een heuse uitdaging voor alle leraren. Soms weten leraren in het gewone secundair onderwijs niet hoe ze hierop moeten reageren of hiermee moeten omgaan, zeker wanneer het gaat over leerlingen met gedragsproblemen en agressieverschijnselen. Daarnaast worden ook de leerlingen die in het reguliere onderwijs zitten hierbij betrokken die eveneens niet weten op welke manier hiermee om te gaan.

 

De hoofdvraag van dit onderzoek luidt dan ook: Hoe kunnen leraren in het reguliere onderwijs omgaan met leerlingen die ernstige gedragsproblemen en agressieverschijnselen vertonen? Deze bachelorproef bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktische toepassing, waar u nu naar kijkt. Het theoretische gedeelte behandelt het M-decreet, de leerlingen met gedrags- en emotionele problemen, observaties uit zowel het reguliere als het buitengewoon onderwijs alsook verschillende methodieken. De opzet van mijn praktische toepassing is de leraar secundair onderwijs een aantal tools geven die hij kan gebruiken om beter met de leerlingen om te gaan.

 

In mijn praktische toepassing ga ik een opdeling maken in drie categorieën om een overzicht te bewaren. De leraren en begeleiders kunnen kiezen voor het zorgcontinuüm, een aantal gedragsproblemen, ofwel symptomen die hen bekend in de oren klinken. Het zorgcontinuüm bestaat uit een aantal niveaus en passend bij deze niveaus kunnen leraren een aantal maatregelen terugvinden. Al deze technieken zijn eenvoudig en praktisch geformuleerd, waardoor leraren die al jaren in het onderwijs staan, maar ook stagiairs die hun eerste stappen in de lespraktijk zetten, hiervan gebruik kunnen maken. Bij het volgende onderdeel kunnen leraren die de problematieken van hun leerlingen kennen, een aantal preventieve en reactieve methodieken ontdekken die hen kunnen helpen om met deze leerlingen om te gaan. Er is gekozen om technieken uit te werken voor leerlingen met ADHD, ASS en leerlingen met een hechtingsproblematiek. Deze drie problemen kwamen uit een eerder afgenomen enquête naar voren als de meest voorkomende en moeilijkste om in de klas mee om te gaan. Ten slotte zal er een hulpmiddel op de website getoond worden voor leraren wier leerlingen nog geen vastgestelde problematiek of stoornis hebben. Om ook deze begeleiders een duwtje in de rug te geven, worden er vanuit casussen methodieken aangereikt die een oplossing kunnen bieden. ​

 

De website vormt geen ultieme oplossing voor leraren, waardoor ze zeker en vast alle problemen uit de klas verhelpen, maar het kan leraren steunen in de dagelijkse klaspraktijk. Met het motto “voorkomen is beter dan genezen”, zullen er zeer veel preventieve maatregelen aangereikt worden, maar wanneer het ondanks een sterk preventieve aanpak toch nog vastloopt, biedt de website een aantal reactieve aanpakken. De website vormt geen opsomming van methodieken, maar een verzameling gecategoriseerde en vooral laagdrempelige technieken van zowel het buitengewoon als het reguliere onderwijs die door de indeling makkelijk teruggevonden kunnen worden.

​

Hoogachtend

​

Femke Nijs

Student lerarenopleiding secundair onderwijs

bottom of page